04 – Basho

Het Basho-tijdperk van Cardano is een tijdperk van optimalisatie. Waarbij de schaalbaarheid en interoperabiliteit van het netwerk wordt verbeterd. Waar eerdere ontwikkelingstijdperken zich concentreerden op decentralisatie en nieuwe functionaliteit, gaat Basho over het verbeteren van de onderliggende prestaties van het Cardano-netwerk. Dit om de groei en acceptatie van applicaties met een hoog transactievolume beter te ondersteunen.

Één van de belangrijkste ontwikkelingen van Basho zal de introductie van sidechains zijn: nieuwe blockchains, die kunnen communiceren met de Cardano-hoofdketen. Met als gevolg een enorm potentieel om de mogelijkheden van het netwerk uit te breiden. Sidechains kunnen worden gebruikt als een sharding-mechanisme door werk van de hoofdketen naar een zijketen te laden om de capaciteit van het netwerk te vergroten. Ze kunnen ook worden gebruikt om experimentele functies te introduceren zonder de beveiliging van de belangrijkste blockchain aan te tasten.

Basho zal ook de introductie van parallelle boekhoudstijlen zien. Hoewel de belangrijkste Cardano-blockchain een UTXO-model zal blijven gebruiken, wordt de mogelijkheid om UTXO- en accountgebaseerde modellen te ondersteunen en om te schakelen met behulp van sidechains. Het resultaat is een grotere interoperabiliteit voor Cardano. Evenals de mogelijkheid om nieuwe soorten gebruiksscenario’s op het netwerk te ondersteunen.

Over het algemeen zal het Basho-tijdperk ervoor zorgen dat Cardano een van de meest krachtige, veerkrachtige en flexibele blockchain-platforms in de branche wordt. Dit geeft een netwerkinfrastructuur de mogelijkheid om op een duurzame, veilige manier te schalen. Evenals de mogelijkheid om nieuwe functionaliteit toe te voegen zonder de betrouwbaarheid in de kern van het netwerk in gevaar te brengen.

We werken aan meer inhoud voor dit tijdperk van de roadmap en zullen deze pagina op een geschikt moment bijwerken. 

MEDUSA COMMIT GESCHIEDENIS VISUALISATIE

Medusa is een grafische tool in 3D die de geschiedenis van Cardano-softwareontwikkeling laat zien door veranderingen in GitHub-bestanden in kaart te brengen terwijl ze zich voordoen, zodat gebruikers de activiteit in de codebasis kunnen verkennen en realtime heatmaps van code-commits kunnen bekijken.