01 – Byron

Cardano is een blockchain van de derde generatie, vanaf de basis tot stand gekomen met behulp van onderzoek, peer review en een strikt formeel ontwikkelingsmodel. Het verhaal begon in 2015, met een visie om de drie strategische uitdagingen aan te pakken waarmee alle blockchain-netwerken worden geconfronteerd: schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzaamheid. Twee jaar, duizenden GitHub-commits en honderden uren studie later, werd de eerste versie van Cardano verzonden in september 2017 en begon het Byron-tijdperk.

De eerste incarnatie van Cardano stelde gebruikers in staat de ada-cryptocurrency te kopen en verkopen – zo genoemd naar de revolutionaire programmeur Ada Lovelace – op een federatief netwerk met het baanbrekende Ouroboros-consensusprotocol. Ouroboros, het hart van het Cardano-netwerk, is het eerste proof-of-stake-protocol dat is gemaakt op basis van academisch onderzoek, met een wiskundig bewezen beveiligingsniveau.

Het Byron-tijdperk zag ook de levering van de Daedalus-portemonnee, IOHK’s officiële desktopportemonnee voor ada, evenals Yoroi, een lichte portemonnee van IOHK’s zusterbedrijf Emurgo ontworpen voor snelle transacties en dagelijks gebruik.

Hoezeer het Byron-tijdperk ook ging over de eerste cruciale technologische ontwikkelingen, ging het ook over het opbouwen van een gemeenschap en het betrekken van mensen bij het creëren van de blockchain van de toekomst. Cardano is uitgegroeid van een kleine groep enthousiastelingen tot een wereldwijde gemeenschap, met ada gehost op meer dan 30 beurzen en met een gemiddelde marktkapitalisatie waardoor het een van de leidende cryptocurrencies ter wereld is.

Byron research

De moeilijkheid om een ​​betrouwbare openbare bron van willekeur te vinden

Dit artikel bespreekt de moeilijkheid om een ​​betrouwbare openbare bron van willekeur te vinden die kan worden vertrouwd om onbevooroordeeld te blijven door mogelijk ongunstig gedrag, en een plan voor het delen van geheimen om het probleem aan te pakken.

Ouroboros: een aantoonbaar veilig Proof-of-Stake Blockchain-protocol

Het originele Ouroboros-onderzoeksdocument, waarin het eerste proof-of-stake blockchain-protocol wordt geschetst met rigoureuze veiligheidsgaranties, evenals een nieuw beloningsmechanisme om eerlijke protocolbetrokkenheid van het netwerk te stimuleren.

Het Bitcoin-backbone-protocol met ketens van variabele moeilijkheidsgraad

Een formele analyse van de herberekeningsfunctie van bitcoin in de cryptografische setting, waarbij het q-bounded synchrone model van het bitcoin-backbone-protocol wordt uitgebreid.

Een formele specificatie van de Cardanor grootboek

Een formele specificatie die de regels definieert voor het uitbreiden van een grootboek met transacties, zoals geïmplementeerd in de Byron-release van de Cardano Ledger.

Specificatie van de Blockchain-laag

Een formele specificatie die de definitie van een geldig blok formaliseert, en wat nodig is om het aan de blockchain toe te voegen, in het kader van het Byron-tijdperk en de overgang naar het Shelley-tijdperk van Cardano.

BYRON WERKBEREIK

PROTOCOL VAN OUROBOROS CONSENSUS

Het Ouroboros proof-of-stake consensusprotocol is het kernmechanisme van het Cardano-netwerk en definieert de manier waarop knooppunten consensus bereiken over de staat van het grootboek. Het is het eerste aantoonbaar veilige proof-of-stake-protocol in de branche dat is gebaseerd op formeel, collegiaal getoetst en gepubliceerd academisch onderzoek. Het onderzoek wordt voortgezet na de eerste implementatie van het Byron-tijdperk, met nieuwe varianten van het protocol die geleidelijk zijn ontwikkeld en gepubliceerd.

ADA CRYPTOCURRENCY

Gebaseerd op het Ouroboros proof-of-stake consensusprotocol , is ada een van de meest gerespecteerde cryptocurrencies en heeft het een van de hoogste marktkapitalisaties. Ada, gelanceerd in 2017, is de valuta die ten grondslag zal liggen aan het Cardano smart contract-platform.

CARDANO BLOCK EXPLORER

Met de Cardano block explorer kunnen gebruikers informatie zien over de laatste transacties. Er kan worden gezocht op adressen, transacties, tijdperken en slots op het Cardano-netwerk.

DAEDALUS JAPANSE INTERFACE EN INSTALLATEUR

De Daedalus-portemonnee heeft de optie voor een Japanse gebruikersinterface en installatieprogramma. De taal wordt automatisch gedetecteerd op basis van instellingen in het besturingssysteem.

GEOPTIMALISEERDE UTXO-MUNTSELECTIE

Ongebruikte transactie-output (UTXO) selectie-optimalisatie is veel besproken in blockchain. Als een gebruiker te veel zeer kleine transactie-outputs krijgt, kan de werking van de portemonnee inefficiënt zijn. Met te weinig transacties zijn sommige transacties moeilijk uit te voeren. IOHK heeft UTXO-selectie-algoritmen bestudeerd en wiskundig gemodelleerd om een ​​UTXO-muntselectie-algoritme te bedenken dat het vaakst het beste resultaat oplevert.

PAPIEREN PORTEMONNEES

De introductie van papieren portemonnees in Cardano biedt gebruikers een veilige offline ‘koude’ opslagoptie voor ada, waardoor het gemakkelijk wordt om ada offline op te slaan en te ontvangen. Gebruikers kunnen hun papieren portemonnee gebruiken voor langetermijnstortingen, waarbij ze hun portemonnee en privésleutels offline houden.

YOROI LICHTE PORTEMONNEE (PROJECT ICARUS)

Yoroi is een lichte portemonnee voor Cardano die is ontwikkeld en gepromoot door Emurgo. In tegenstelling tot de Daedalus-portemonnee downloadt Yoroi niet de volledige blockchain om transacties te verifiëren, maar verwijst in plaats daarvan naar een beveiligde centrale server die een volledige kopie van de blockchain heeft. Privésleutels worden gecodeerd op de computer van de gebruiker en niet gedeeld met servers, zodat mensen snel en veilig transacties kunnen uitvoeren voor dagelijks gebruik. Yoroi is beschikbaar als Chrome-extensie, of als mobiele app via de AppStore of Google Play. Yoroi ondersteunt ook de Ledger Nano hardware wallet. Het was aanvankelijk bekend als Project Icarus terwijl het werd ontwikkeld in IOHK.

PORTEMONNEE ONDERSTEUNING VOOR LEDGER HARDWARE IN YOROI, DAEDALUS EN ADALITE

Cardano wordt ondersteund door Ledger-hardwareportefeuilles voor veilige ADA-opslag. Ledger-ondersteuning wordt geleverd door zowel de Yoroi, Daedalus & als de AdaLite-wallets.

SNELLERE BLOCKCHAIN-SYNC

Cardano SL 1.3 bevatte verbeteringen om de synchronisatie van de blockchain te versnellen. Tests hebben aangetoond dat portefeuillesynchronisatie tussen 1,5 en 4 keer sneller verloopt, afhankelijk van de netwerkomgeving. Netwerkrelais kunnen nu ook ondersteuning bieden voor het synchroniseren van meer gebruikers tegelijk, waardoor opstoppingen op drukke tijden worden verminderd.

GEOPTIMALISEERDE BLOKOPSLAG

Efficiëntere opslag verbetert de prestaties voor bewerkingen die lokaal opgeslagen blockchain-gegevens gebruiken, met name portemonneeherstel en blockchain-synchronisatie. Optimalisatie vermindert ook de hoeveelheid ruimte op de harde schijf op het apparaat van een gebruiker die nodig is om de blockchain op te slaan. Hoewel deze fase van optimalisatie is voltooid, zal er nog meer volgen als onderdeel van extra herarchitectuurwerk.

CARDANO BYRON TESTNET

Het Cardano-testnet is een gratis te gebruiken blockchain die is ontworpen voor testdoeleinden. Het voert code uit die de laatste Byron-releaseversie is. Cardano-gebruikers – zoals uitwisselingen, ontwikkelaars en de gewone gemeenschap – kunnen het testnet gebruiken om te testen in een productie-achtige omgeving buiten de belangrijkste blockchain, aangezien het testnet dezelfde functionaliteit, integratiemogelijkheden en eigenschappen heeft als de Cardano-productieomgeving. Het testnet stelt ons ook in staat om pre-release feedback van gebruikers te ontvangen om ons te helpen verbeteringen aan te brengen.

AANMELDINGSMECHANISME VAN HET LOGBOEK

Het is nu mogelijk voor gebruikers om bugrapporten en eventuele ondersteunende logbestanden rechtstreeks vanuit de Daedalus-applicatie in te dienen. Dit verbetert niet alleen de technische ondersteuning die aan individuen kan worden geboden, het stelt ondersteunings- en ontwikkelingsteams ook in staat om bredere problemen efficiënter te identificeren en op te lossen.

UITWISSELING INTERFACE VERBETERINGEN

Door prestatieverbeteringen die aan de code zijn aangebracht, kunnen uitwisselingen hogere activiteitsniveaus verwerken. Door uitwisselingen in staat te stellen opnames te maken voor meerdere gebruikers in een enkele transactie, kunnen ze meer gebruikers bedienen met hetzelfde vaste transactievolume. Uitwisselingen kunnen gebruik maken van een nieuwe uitwisselings-API om deze functie te ondersteunen, en er is gewerkt aan het herzien van oude API’s om beter te integreren met uitwisselingen en ada toegankelijk te maken voor meer mensen.

EXCHANGE INTERFACE TOEVOEGINGEN

Op basis van verzoeken van uitwisselingen heeft Cardano nieuwe interfacemogelijkheden voor uitwisselingen toegevoegd. Voor grotere uitwisselingen met een hoger volume is het nu mogelijk om transacties offline aan te maken en te ondertekenen. Verder wordt een volledige set interfaces verschaft voor het doorzoeken van de keten en interactie met het knooppunt.

TECHNISCHE ONDERSTEUNING

Door het opzetten van een Daedalus-portemonneesupportdesk  kan IOHK probleemoplossing en technische ondersteuning bieden aan gebruikers die problemen ondervinden, zodat ze een optimale Daedalus-ervaring hebben. Het zorgt ook voor een betere afhandeling en logboekregistratie van bugs, die vervolgens kunnen worden doorgegeven aan het ontwikkelingsteam om te worden opgelost.

EXCHANGE SUPPORT TEAM

Het uitwisselingsondersteuningsteam is opgericht om extra ondersteuning te bieden en een direct contactpunt voor uitwisselingsgebruikers om met IOHK te communiceren. Uitwisselingen hebben noodzakelijkerwijs complexere behoeften dan normale gebruikers en spelen een cruciale rol om mensen in staat te stellen ada te kopen en lid te worden van het Cardano-ecosysteem. Het uitwisselingsondersteuningsteam zorgt ervoor dat uitwisselingen eventuele problemen snel kunnen oplossen, en biedt ook een kanaal voor uitwisselingen om functieverzoeken in te dienen.

24/7 MONITORING VIA PROMETHEUS

IOHK heeft 24/7 monitoring opgezet voor het Cardano-netwerk en knooppuntoperaties met behulp van het open-source monitoringsysteem Prometheus. Dit maakt uitgebreide live monitoring en verbeterde responstijden op allerlei operationele en prestatieproblemen mogelijk.

NIX DEVOPS TOOLING INTEGRATIE

De introductie van Nix-tooling in de interne ontwikkelingsprocessen van IOHK heeft het DevOps-team in staat gesteld om robuustere implementatiepijplijnen te creëren, waardoor de efficiëntie en snelheid van ontwikkelingstests en -implementatie is verbeterd. Bovendien maakt de aard van Nix en NixOS het mogelijk dat enkele van de voordelen van functioneel programmeren – zoals pure functies en eenvoudig testen van eenheden – kunnen worden toegepast in DevOps.

SYMFONIE VAN BLOCKCHAINS VISUALISATIE

De creatieve codeerders van IOHK hebben de Symphony of Blockchains ontworpen en geïmplementeerd, een engine voor blockchain-datavisualisatie. Deze radicale combinatie van digitale kunst en data-analyse kan worden gebruikt om het blockchain-netwerk en chain-data te helpen begrijpen via een meeslepende audiovisuele ervaring.

MEDUSA COMMIT GESCHIEDENIS VISUALISATIE

Medusa is een grafische tool in 3D die de geschiedenis van Cardano-softwareontwikkeling laat zien door veranderingen in GitHub-bestanden in kaart te brengen terwijl ze zich voordoen, zodat gebruikers de activiteit in de codebasis kunnen verkennen en realtime heatmaps van code-commits kunnen bekijken.

MEDUSA COMMIT GESCHIEDENIS VISUALISATIE

Medusa is een grafische tool in 3D die de geschiedenis van Cardano-softwareontwikkeling laat zien door veranderingen in GitHub-bestanden in kaart te brengen terwijl ze zich voordoen, zodat gebruikers de activiteit in de codebasis kunnen verkennen en realtime heatmaps van code-commits kunnen bekijken.