05 – Voltaire

Het Voltaire-tijdperk van Cardano zal de laatste stukjes leveren die nodig zijn om het Cardano-netwerk een zichzelf in stand houdend systeem te laten worden. Met de introductie van een stem- en treasury-systeem zullen netwerkdeelnemers hun inzet en stemrechten kunnen gebruiken om de toekomstige ontwikkeling van het netwerk te beïnvloeden.

Om het Cardano-netwerk echt gedecentraliseerd te laten worden, is niet alleen de gedistribueerde infrastructuur nodig die tijdens het Shelley-tijdperk is geïntroduceerd, maar ook de capaciteit die in de loop van de tijd op een gedecentraliseerde manier moet worden gehandhaafd en verbeterd. Daartoe zal het Voltaire-tijdperk de mogelijkheid toevoegen voor netwerkdeelnemers om Cardano-verbetervoorstellen te presenteren waarover door belanghebbenden kan worden gestemd, waarbij gebruik wordt gemaakt van het reeds bestaande staking- en delegatieproces.

Om de toekomstige ontwikkeling van het netwerk te financieren, zal Voltaire ook de toevoeging van een treasury-systeem zien, waarbij een fractie van alle transactiekosten zal worden gepoold om fondsen te verschaffen voor ontwikkelingsactiviteiten die worden ondernomen na het stemproces.

Als er zowel een stem- als een treasury-systeem is, zal Cardano echt gedecentraliseerd zijn en niet langer onder het beheer van IOHK staan. In plaats daarvan zal de toekomst van Cardano in handen zijn van de gemeenschap, die alles zal hebben wat ze nodig hebben om Cardano te laten groeien en evolueren vanuit de veilige, gedecentraliseerde basis die is opgericht door IOHK.

We werken aan meer inhoud voor dit tijdperk van de routekaart en zullen deze pagina op een geschikt moment bijwerken.

MEDUSA COMMIT GESCHIEDENIS VISUALISATIE

Medusa is een grafische tool in 3D die de geschiedenis van Cardano-softwareontwikkeling laat zien door veranderingen in GitHub-bestanden in kaart te brengen terwijl ze zich voordoen, zodat gebruikers de activiteit in de codebasis kunnen verkennen en realtime heatmaps van code-commits kunnen bekijken.