Hoe maakt u een wallet aan in het Cardano Netwerk (PC) ?

In het geval van een Cardano-wallet (en eigenlijk bij alle cryptocurrency-wallets), is het belangrijk om te begrijpen dat de munten niet echt “in” de wallet zitten zoals cash geld in een portemonnee. In plaats daarvan houdt de wallet informatie bij over het eigendom van de munten.

Hier is hoe het werkt:

  1. Cardano maakt gebruik van een blockchain, wat een gedecentraliseerd grootboeksysteem is. In dit grootboeksysteem worden alle transacties opgeslagen in blokken, die vervolgens aan elkaar worden gekoppeld om een keten te vormen, vandaar de term “blockchain”. Dit grootboek wordt gedeeld en bijgewerkt door duizenden computers over de hele wereld, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die de transacties controleert. 
  2. Een Cardano-wallet bevat een of meer sleutelparen, waaronder een openbare sleutel (walletadres) en een privésleutel. De openbare sleutel fungeert als het adres waarop munten kunnen worden ontvangen, terwijl de privésleutel de eigenaar van de munten in staat stelt om transacties te autoriseren die vanuit die wallet worden verzonden. 
  3. In de blockchain worden transacties opgeslagen als “uitgangen” van eerdere transacties. Elke transactie-uitgang bevat informatie over waar de munten naartoe zijn gestuurd en hoeveel munten er zijn verzonden. Als je bijvoorbeeld 10 ADA naar een andere persoon stuurt, wordt er een transactie-uitgang gecreëerd die aangeeft dat 10 ADA van jouw walletadres naar het adres van de ontvanger is gestuurd. 
  4. Wanneer je een transactie wilt doen vanuit je wallet, gebruik je je privésleutel om de transactie te ondertekenen. Dit proces toont aan dat jij de eigenaar bent van de munten die worden verzonden. Je privésleutel wordt nooit naar buiten gecommuniceerd, maar wordt alleen gebruikt om transacties te ondertekenen, waardoor de veiligheid van je fondsen wordt gewaarborgd. 
  5. Zodra je een transactie hebt ondertekend en verstuurd, wordt deze naar het Cardano-netwerk gestuurd. Netwerkknooppunten verifiëren de transactie en voegen deze toe aan een blok dat vervolgens aan de blockchain wordt toegevoegd. Dit proces wordt beheerd door een consensus algoritme dat ervoor zorgt dat alle knooppunten het eens zijn over de geldigheid van de transactie voordat deze definitief wordt toegevoegd aan de blockchain.

Kortom, in een Cardano-wallet worden munten niet daadwerkelijk opgeslagen, maar wordt informatie bijgehouden over het eigendom van de munten en worden transacties geautoriseerd door middel van cryptografische sleutels. De blockchain fungeert als het definitieve grootboek waarin alle transacties worden vastgelegd en bijgehouden.

Er zijn veel verschillende wallets beschikbaar in het Cardano ecosysteem.
In dit voorbeeld zullen we gebruik maken van de Yoroi wallet, maar het princiepe van een wallet aanmaken blijft ook voor andere wallets het zelfde.

Hier bevindt zich een lijst met enkele andere wallets.

Download de Yoroi App
In dit voorbeeld gebruiken we de Chrome extensie.

* De Yoroi app is ook te gebruiken op Apple & Android
Download de app en volg de zelfde stappen

Dit voorbeeld is opgesteld in Google Chrome

De Yoroi Chrome extensie zal rechts boven zichtbaar zijn.

Selecteer het blauwe Yoroi wallet icoon om van start te gaan.

Na het kiezen van de gewenste taal, selecteert u vervolgens ”maak een nieuwe wallet aan”

Kies het Cardano netwerk.

Maak een nieuwe wallet.

  • Geef u wallet een naam
  • Stel een wachtwoord in (deze is voor betalingen en is alleen lokaal op u telefoon opgeslagen)
  • Herhaal het gekozen wachtwoord

In dit scherm wordt u gewaarschuwd dat de volgende 15 woorden die u te zien krijgt, de ”sleutel” van u wallet is.

Deze wordt eenmaal automatisch gegenereerd en u bent de enige die hier en kopie van krijgt.

LET OP!!! Indien u deze kwijt raakt kan niemand u helpen !!!

Schrijf deze 15 woorden op. Het is aangeraden hier geen digitale kopie van te maken.

Op deze manier bent u er 100% zeker van dat er geen hacker op aarde uw wachtwoord kan bemachtigen.

Deze 15 woorden kunt u ook gebruiken om u wallet later te herstellen via een andere wallet binnen het Cardano ecosysteem.

Bevestig dat u het wachtwoord hebt opgeschreven door deze in juiste volgorde te selecteren.

Voordat u van start kan gaan wordt u nog eenmaal geinformeerd dat u de enige bent die toegang heeft tot uw wallet.

Wees hiervan bewust.

Gefeliciteerd u bent eigenaar van uw eerste cardano wallet.

Via het menu rechts boven in kunt u direct Cardano kopen via een Exchange.