Wat is Cardano?

Cardano is een 3e generatie blockchain met mogelijkheden om zelf ”tokens” te creëren oftewel Non Fungable Tokens (NFT) & Fungable tokens (FT).

Daarnaast is het mogelijk om veilig decentrale overeenkomsten op te stellen door de komst van de zo geheten ”smart contracts”, en dat allemaal voor lage stabiele voorspelbare transactie kosten.

Cardano is opgebouwd uit ”peer reviewd research”, wat inhoudt dat de Cardano blockchain een wiskundig niveau van zekerheid heeft.

Elke ADA-houder heeft een aandeel in het Cardano-netwerk.

ADA die in een portemonnee is opgeslagen, kan worden gedelegeerd naar een stakepool (knooppunt) om beloningen te verdienen.

Ook kan een stake pool beheerder zijn eigen stake  toe eigenen aan de stakepool (ookwel pledge genoemd), dit verhoogt de kans dat de beloning toegekend wordt.

De Cardano community  streeft naar positieve wereldwijde verandering en  samen zorgen we met onze partners voor een nieuw tijdperk van mogelijkheden.

Een toekomst die zowel de velen als weinigen dient, en die individuen, samenlevingen en bedrijven in staat stelt om zich nieuwe manieren van transacties, interactie, creëren en besturen helpt eigen te maken.

Bestuur

Cardano foundation

Een onafhankelijk normalisatie-instituut gevestigd in Zwitserland met kernverantwoordelijkheden om toezicht te houden op de ontwikkeling van Cardano en zijn ecosysteem. De Cardano Foundation zet zich in om acceptatie te stimuleren, blockchain-governance vorm te geven, commerciële standaarden vast te stellen en de gemeenschap van Cardano-gebruikers te ondersteunen.

Input output Global

Dit is het technologie- en engineering bedrijf dat is gecontracteerd om het Cardano-platform te ontwerpen, bouwen en onderhouden. Opgericht door Charles Hoskinson en Jeremy Wood, zet IOG zich in voor innovatie door middel van rigoureuze peer-to-peer wetenschappelijke beoordeling (wiskundig bewezen niveau van zekerheid) om de hoogste normen te behalen van zekerheid bij softwareontwikkeling.

Emurgo

EMURGO is de bedrijfsafdeling van Cardano en probeert het platform te versterken via commerciële ondernemingen. EMURGO ontwikkelt, ondersteunt en incubeert commerciële kansen en helpt bedrijven te integreren in ons gedecentraliseerde blockchainsysteem.

Doel van Cardano

Een platform dat is gebouwd voor een duurzame toekomst om mensen te helpen beter samen te werken, elkaar te vertrouwen en wereldwijde oplossingen voor mondiale problemen te bouwen

Cardano is een splitsing in de weg. Het brengt ons van waar we zijn geweest naar waar we voorbestemd zijn te gaan een wereldwijde samenleving die veilig, transparant en eerlijk is en die zowel velen als enkelen dient. Net als de technologische revoluties die eerder zijn geweest, biedt het een nieuw sjabloon voor hoe we werken, communiceren en creëren, als individuen, bedrijven en samenlevingen.

Cardano begon met een visie van een wereld zonder tussenpersonen, waarin de macht niet wordt gecontroleerd door een enkeling, maar door de machtige velen. In deze wereld hebben individuen controle over hun gegevens en hoe ze met elkaar omgaan en transacties uitvoeren. Bedrijven hebben de mogelijkheid om onafhankelijk van monopolistische en bureaucratische machtsstructuren te groeien. Samenlevingen zijn in staat echte democratie na te streven. Het is een wereld mogelijk gemaakt door Cardano.

Technologie van Cardano

Cardano brengt een nieuwe standaard in technologie, open source en is toegankelijk voor iedereen. Dit zorgt er voor dat mensen elkaar inspireren te innoveren en een nieuw tijdperk van duurzame, wereldwijd verspreide innovatie te activeren.

Cardano verbetert de manier waarop we transacties uitvoeren en creëren – en uiteindelijk opereren als een wereldwijde samenleving, waar iedereen een eerlijke kans heeft om mee te doen.

Cardano is een blockchain-platform gebouwd op het baanbrekende Ouroboros proof-of-stake consensusprotocol en ontwikkeld met behulp van de Haskell-programmeertaal. Haskel is een functionele programmeertaal waarmee Cardano op wiskundig bewezen ontwikkeling kan nastreven, voor ongeëvenaarde veiligheid en stabiliteit.

Technologie gerealiseerd door op wiskundig bewezen wetenschap, ook wel ‘’peer reviewed’’ genoemd.

Onze technologie is gebaseerd op onderzoek. We hebben opnieuw gedefinieerd wat het betekent om een ​​wereldwijd software platform te creëren door middel van wetenschappelijke methoden. We hebben geen concessies gedaan aan ons geloof of onze aanpak. Om een ​​betere toekomst op te bouwen – veilig, duurzaam en bestuurbaar door velen – hebben we de minder bewandelde weg gekozen. Het resultaat van onze inspanningen is een blockchain-platform dat ongeëvenaard is in zijn mogelijkheden en prestaties, en dat echt in staat is om wereldwijde applicaties, systemen en real-life business use cases te ondersteunen.

Bekijk hier alle Cardano documentatie

Onderzoek

Baanbrekende technologie begint met baanbrekend onderzoek.

Cardano is begonnen met en is gegroeid door onderzoek. Voordat een technologie die we integreren wordt ontwikkeld, wordt deze gespecificeerd. En voordat het wordt gespecificeerd, wordt het onderzocht. Dat onderzoek is peer-reviewed – een unieke prestatie voor een blockchain-platform – zodat onze ideeën kunnen worden uitgedaagd voordat ze worden gevalideerd.

Om een ​​blijvende toekomst op te bouwen, hebben we gezorgd voor de duurzaamheid en stabiliteit van elk bouwblok.

Het onderzoek – geleid door vooraanstaande academici – verkent filosofie, sociologie, gedrag en speltheorie. Om elk resultaat te bereiken, houden we rekening met de details van de mogelijkheden: de variabelen die vaak buiten beschouwing blijven, maar die uiteindelijk van invloed kunnen zijn op de integriteit en duurzaamheid van een wereldwijd, gedecentraliseerd platform. Bij Cardano wordt er niks als vanzelfsprekend aangenomen.

Kans

Cardano biedt een toolset voor een nieuw tijdperk van innovatie. Het introduceert toonaangevende technologieën, modellen en methodologieën om individuen, ontwikkelaars en ondernemingen te helpen een nieuw mogelijk te ontdekken, verandering te realiseren en hun leven te verrijken.

Blockchain-technologie biedt het antwoord op een aantal fundamentele uitdagingen, zowel financieel, maatschappelijk als technologisch. Het verstoort het huidige systeem en herverdeelt macht om kostbare afhankelijkheden en inefficiënte transactiesystemen te verminderen. Cardano is een realisatie van dit potentieel. Het is een platform met de veiligheid, privacy, duurzaamheid en prestatienormen die nodig zijn om de massale acceptatie van de technologie te versnellen en een duurzaam ecosysteem te ondersteunen.

Cardano ondersteunt nieuwe, veiligere en wereldwijd schaalbare oplossingen. De technologie wordt voortdurend verbeterd door middel van op wiskundig bewezen ontwikkelingsmethoden, en geleid door een democratisch stemsysteem, waarin elk lid een stem heeft. De mogelijkheid van Cardano is aanpasbaar aan uw gebruikssituatie. Het is een kans die continu andere kansen creëert.

Bekijk roadmap

Historie van Cardano

De ontwikkeling van het platform begonnen in 2015 door Charles Hoskinson, welke 2 jaar later in 2017 de eerste versie van Cardano zou lanceren. Charles Hoskinson heeft Ethereum verlaten na een geschil over het behouden van Ethereum. Na zijn vertrek besloot Charles een eigen crypto currency te lanceren welke de zwakte van Ethereum zouden elimineren, met als eindoel een wereld systeem voor iedereen. Om dit te bewerkstelligen heeft die IOHK mede opgericht, een blockchain-engineeringbedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met de ontwikkeling van Cardano, naast de Cardano Foundation en Emurgo.

Het platform is vernoemd naar Gerolamo Cardano, en de cryptocurrency naar Ada Lovelace. ADA is de currency van Cardano, waarvan Lovelace de kleinste einheid van Cardano is (1 ADA = 1.000.000 Lovelace). Zoals elke Euro uit 100 cent bestaat.

Charles Hoskinson en zijn visie

Handige links:

Officiele website van Cardano
De officiele website van Cardano waar de laatste ontwikkelingen te volgen zijn.
Cardano Blockchan Explorer
Hierin kunt u alle transacties terug vinden uit het Cardano Netwerk
Cardano in real time
Indien u in het bezit bent van Cardano assets (NFT) kunt u deze hier bekijken.
Cardano assets
Bekijk alle tokens die op het Cardano Netwerk gemaakt zijn.
Stake Pool statistieken
Bekijk hier de statistieken van alle stake pools in het Cardano Netwerk